Szállj be Te is….

Oktatási program oktatási intézményeknek

A Speciális Olimpia egyik legnagyobb célkitűzése mindig is az volt, hogy a társadalom elfogadja, befogadja értelmi fogyatékkal élő tagjait. 2010-ben számos más országhoz hasonlóan úgy gondoltuk, elkezdjük ott, ahol erre még a legfogékonyabbak, azoknál, akiket még a legjobban lehet alakítani: a gyerekeknél.

…mert a világ általad is jobb hellyé válhat

Tanulás és mégsem. Ez a program egy különleges világba kalauzol minket. Szól önmagunkról és társainkról, a különbségekről és hasonlóságokról, a megismerésről és az elfogadásról, az együttélésről. Megmutatja, hogy nincsenek határok, hogy tehetséggel, akaraterővel és kitartással bármilyen korlátokat képesek vagyunk átlépni. A „Szállj be te is” oktatási program egy szabad felhasználású tananyag, mely kapcsolatot teremt az oktatási intézmények és a Speciális Olimpia között.

A téma nemcsak önmagában hordoz célokat, hanem egy nagyobb, társadalmi szinten jelentkező problémakörbe illeszkedik. Ezért javasolhatjuk minden iskolának, minden pedagógusnak. Értelmi fogyatékkal élő sportolóink példát mutatnak, tanítanak nekünk, életükkel, sportolói pályafutásukkal, eredményeikkel, személyiségükkel.

A „Szállj be te is” programon keresztül a tanulók megismerik a Speciális Olimpia Szövetség tevékenységét és céljait. Megértik, hogy mekkora küzdelem és kitartás, micsoda értékek rejlenek a sportolók eredményei mögött és milyen hatalmas lehetőségeket kínál számukra mind a sport, mind az élet egyéb területein. A programban résztvevő tanulók és közösségek, osztályok a program során tevékenyen is részesei lehetnek mindennek. Ebben a világban végül mindenki megtapasztalhatja, hogy képes változtatni, jobbá tenni a környezetét.

Lehetőség szerint osztályfőnöki órákat veszünk igénybe, illetve ezt követően egy projektet valósítunk meg közösen. Évi mintegy 20 általános és középiskolába jutunk el szerte az országban, a programba folyamatosan lehet bekapcsolódni. Lehet előkészítése és alapja is a középiskolások számára előírt közösségi szolgálatnak, a tanulóknak lehetőséget biztosítunk kötelező óráik teljesítésére is.

Voith Petra

programvezető

Jelentkezni lehet: +36 30 574 8025

Önkéntes program dokumentumai

Scroll to Top