Sport, művészet, érzékenyítés, elfogadás a diósjenői EKS Napon

Július 4-én rendeztük meg a 15. Eunice Kennedy Shriver Emléknapot Diósjenőn, szövetségünk alapításának helyszínén. A művészeti- és sportnap ezúttal is az integráció és az elfogadás jegyében telt. Az esemény a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Dr. Göllesz Viktor Otthon Diósjenő intézménye, valamint a Kastély SE szervezésében valósult meg.

További támogatók: Polgármesteri Hivatal Diósjenő, a Diósjenői Katolikus Karitasz, a Boltív-Bau Kft., a Nestlé Hungária Kft.

A különleges napon 9 szakág részvételével zajlottak a MSOSZ sportági bemutatói.
Lehetett asztaliteniszezni, judozni, kézilabdázni, kosárlabdázni, focizni, bocsázni
teniszezni, de ki lehetett próbálni a sí és a hófutás nyári változatát is.
Népszerűsítő kiadványaink felvonultatása mellett a Családi Program Hálózat és a Kölyök
Sportoló Program is bemutatkozott, sőt szakembereink érzékenyítő játékokkal, feladatokkal és
kézműveskedéssel, fejlesztő foglakozásokkal várták a kedves érdeklődőket.
Az együvé tartozás és a különbségek nélküli élet jelképeként egy 1 km-es futással és kerékpározással egybekötött demonstrációval tisztelegtünk Kennedy asszony munkássága előtt. Az akcióban résztvevők: speciális olimpikonok, edzők, szimpatizánsok a program
megnyitójára érkeztek meg a színpadhoz, élükön Szabó Linda Világjátékok-ezüstérmes speciális olimpikon labdarúgóval, Kiss Tamás Világjátékok-aranyérmes speciális olimpikon asztaliteniszezővel, Mednyánszki Szilvia világbajnok kajakossal, és Wei Xiang támogatóval, akik futva vitték kezükben az olimpiai fáklyát.

Az ünnepélyes megnyitón a következő személyek köszöntötték a jelenlévőket:

  • Fehérvári Hajnalka, a Reménysugár Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Nógrád Vármegye igazgatója,
  • Lengyel Lajos MSOSZ elnök,
  • Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, MSOSZ nagykövet,
  • Wisinger János, az MSOSZ örökös-tiszteletbeli elnöke,
  • Székely József Ede, Diósjenő polgármestere
  • valamint Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Beik-Sike Ildikó MSOSZ társelnök, Orbán-Sebestyén Katalin MSOSZ társelnök, az MSOSZ elnökségi tagjai, Kárpáti Orsolya nemzetközi igazgató, a sportágakat irányító szakágvezetők, az MSOSZ programvezetői, munkatársai, állandó önkéntesei, továbbá Dr. Szabó Balázs támogató, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. képviseletében. Az intézmények részéről részt vett az eseményen Bakos Edina, az SZGYF Fejlesztő Foglalkoztatási Osztály-Esélyteremtési Főosztály osztályvezetője, Virányiné Szabó Zsuzsanna, az SZGYF Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kirendeltségének igazgatója, Révfy Péterné, az Ipolypart Integrált Szociális Intézmény Nógrád Vármegye Ludányhalászi intézményvezető-helyettese, Szelesné Pusztai Szilvia, a Reménysugár Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Nógrád Vármegye Balassagyarmat intézményvezető helyettese, Tolnai Kinga, a Reménysugár Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Nógrád Vármegye Balassagyarmat részlegvezetője, Ferenczi Tünde diósjenői telephelyvezető, Nándori Andrea berceli telephelyvezető, Hodbabni Mónika berceli támogatott lakhatás vezető, Katona László elnök, az ÉFOÉSZ Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület Balassagyarmat elnöke, valamint Fábri Lászlóné, a szervezet alelnöke.
A közel hét órás program koncertekkel ért véget. Fellépett a Hajni és Tomi formáció, Baby Gabi, Dj Dominique-Várkonyi Attila, valamint Csepregi Éva is, de a napot az értelmi fogyatékossággal élő művészeti csoportok produkciói is színesítették. Így a színpadon üdvözölhettük a diósjenői, a ludányhalászi, a berceli, a putnoki, valamint a vámosmikolai intézetek képviselőit is, akik tánccal, verssel, színdarabbal, énekkel, zenével, tornával és zumbával szórakoztatták a közönséget.

Kivételesen felemelő pillanatokat élhettünk át Csepregi Éva és a diósjenői Gaudate Jelnyelvi Kórus közös produkciója, a „Kézenfogva élsz” című MSOSZ Himnusz alatt, továbbá Baby Gabi és a Dr. Göllesz Viktor Otthon Diósjenő jelelő kórusa által előadott „Hinni mindig kell” című dal előadása alatt.

A rendezvényen megemlékeztünk a nemzetközi mozgalom alapítójáról, Eunice Kennedy Shriver asszonyról is. Az eseménynek nevet adó hölgy a legendás Kennedy-család tagja volt, John Fitzgerald Kennedy elnök húga, politikusnő, polgárjogi aktivista, producer.

Kennedy asszony élete és munkássága példázza azt, hogyan tudja egy ember mások életét megváltoztatni, hogyan tudja mindannyiunk életét jobbá tenni.

2009-es távozása óta az EKS napok célja, hogy együtt ünnepeljük Eunice asszony rettenthetetlen bátorságát és hatását a világra; inspiráljuk a vezetők eljövendő generációját arra, hogy szenvedéllyel és elszántsággal építsék az új világot.

Eunice Kennedy Shriver elképzelése – mely végül megváltoztatta a világot – az volt, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereknek hangot kell adni. A világnak meg kell mutatni, hogy ezek az emberek megérdemlik, hogy méltósággal, tisztelettel és igazsággal bánjanak velük – s ezt pedig világosan, tisztán és drámaian megtehetjük a sportpályákon. A sporton keresztül demonstrálhatják vágyaikat, örömüket és versenyképességüket – egy szóval humanitásukat.

Fotó: eM. Soós György
Szöveg: Szőke Viktória

Scroll to Top