3. Körmend Kupa Nemzetközi Speciális Olimpia Egyesített Kosárlabda Verseny

2024. május 11 – 12 – én került megrendezésre a körmendi Városi Sportcsarnokban a 3. Körmend Kupa Nemzetközi Speciális Olimpia Egyesített kosárlabda verseny.

A rendezvényen külföldi csapatok is képviseltették magukat. Szerbiából, Szlovéniából, Olaszországból érkeztek csapatok a Vas vármegyei kisvárosba. Természetesen Magyarország is parkettre lépett, 2 női és 2 férfi csapattal.

Az országos bajnokságon pedig a Homok, a budapesti Életjel Alapítvány és a házigazda Körmend – Hársfa csapata mérkőzött meg egymással, egyesített csapataival.

A szombati parázs, izgalmas mérkőzések után a rendkívül színvonalas megnyitó ünnepségre került sor, ahol Hegedűs László konferálása mellett került sor a köszöntő beszédekre és a műsorszámokra. Először Galambos Zsolt, az MSOSZ kosárlabda szakágvezetője köszöntötte és üdvözölte a rendezvényt, majd Máté – Schwarz Gergely, az MSOSZ sportigazgatója kívánt eredményes és sérülésmentes küzdelmeket. Ezután dr. Szabó Barna bizottsági tag köszöntötte a sportolókat és minden vendéget, örömét fejezte ki, hogy Körmend városa egy ilyen színvonalas rendezvény házigazdája lehet, eredményes versenyzést és sok kosarat kívánt. Ezután következett a sportolók képviseletében Kiss Tamás elnökségi tag, aki szintén örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nem mindennapi rendezvényen köszöntheti a sportolókat és a vendégeket. Ezután a kultúráé volt a főszerep, ahol a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye dolgozóinak és lakóinak közreműködésével egy roppantul megható és kedves kerekes székes tánccal léptek fel, aztán a hangulatot a „Reptér” zeneszámra előadott produkcióval fokozták. Utánuk Hegedűs Janka, 8. osztályos, általános iskolai tanuló csodás versét hallgathatták meg a csarnokba kilátogatók. A megnyitót a White Tigers akrobatikus rock’n roll négyese zárta, Bakler Róza, Hameed Zahara, Vaspöri Bibiána és Vaspöri Panni közreműködésével.

A kosárlabda szövetség támogatásával, a nemzetközi mezőny válogatott csapatai, teljes kényelemben tölthetett el két napot a MJUS Hotel wellness szállodájában, folytatva Körmend városa általi támogatásnak köszönhető NB I-es kosárlabda csarnok ingyenes használatával, a sportolók ingyenes utaztatásával a hotel és a csarnok közt, valamint az országos bajnokságon részt vevő magyar csapatok ingyenes kollégiumi szállását és ellátását. Nem beszélve a város Szociális Szolgáltató és Információs Központja önkénteseinek a teljes körű segítségével, amivel két napon keresztül figyelték a csapatok minden óhaját, kívánságát.

Az EGIS Körmend versenybírói asztala és egészségügyi személyzete – csakúgy mint az utóbbi években – a hétvégén kiemelkedő, magas színvonalú munkájukkal segítették a speciális olimpia munkáját, hogy szervezetünk sikerrel zárhassa a nemzetközi eseményt. Bence, Balázs, Szonja, Zalán tökéletes munkát végeztek a versenybírói asztalnál, segítve ezzel az SO önkéntese, kosárlabda jegyzőkönyv vezetője, a helyi gimnáziumban tanító Kocsis Andrea munkáját. Reni pedig az NB I-es csapat gyúrója, egész hétvégén árgus szemekkel figyelte a játékosokat, és ha kellett lekezelte sérüléseiket.

A csapatok felkészült, komoly hozzáállással magas színvonalú játékkal, izgalmas pillanatokkal „hálálták meg” a magyarok vendégszeretetét. Több alkalommal többszöri hosszabbítás után 1-1 ponttal dőltek el mérkőzések. Elmondhatom, hogy a döntőkben végtelenül kiélezett meccsen 1 pontok, vagy 1 kosarak döntöttek. Erre remek példa az országos bajnokság fináléjában szereplő Életjel Alapítvány-Homok mérkőzés, vagy a lányok küzdelmeiben a magyar-szerb, magyar I-magyar II mérkőzés.

Kiemelendő a különösen magas színvonalú olasz I-magyar II csoportmérkőzés és a Magyar I-Olasz I döntő, ahol megfeszített végjátékban az utolsó pillanatokban billent a mérleg nyelve az olaszok felé.

Láthattunk a hétvégén örömkönnyeket, a vereség miatti dühkitöréseket, hatalmas utolsó pillanatos gólörömöt, különböző országok közös beszélgetéseit, közös szelfiket, a rendezvény utáni fogadáson való koccintásokat.

Ezek azok a momentumok, amiért érdemes versenyt szervezni

Végeredmény:

Országos bajnokság:

 1. Életjel Alapítvány – Budapest
 2. Homok
 3. Körmend – Hársfa

Egyesített női nemzetközi bajnokság

 1. Magyarország I.
 2. Magyarország II.
 3. Szerbia

Egyesített férfi nemzetközi bajnokság

 1. Olaszország 1.
 2. Magyarország 1.
 3. Magyarország 2.
 4. Olaszország 2.
 5. Szerbia
 6. Szlovénia
 7.  

Szöveg és információ:

Galambos Zsolt és Kocsis Andrea

Scroll to Top